<آیا رژیم صهیونیستی ابرهای ایران را می‌دزدد؟
پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
بازدید : 477
نویسنده : کامران وزیری
 

یک کارشناس روس و یک صهیونیست پاسخ دادند؛

اذعان تحلیلگر صهیونیست به احتمال دستکاری ابرهای ایران بوسیله اسرائیل

 به نقل از اسپوتنیک، سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل ایران، اخیرا در یک سخنرانی، تل‌آویو را به دستکاری در شرایط آب و هوایی و سرقت ابرهای ایران متهم کرد. در پی انتشار این خبر، اسپوتنیک با یک کارشناس روس و یک تحلیلگر صهیونیست درباره این مسئله گفتگویی انجام داد.

ولادیمیر سمنوف، معاون موسسه فیزیک اتمسفر در آکادمی علوم روسیه، در پاسخ به احتمال انجام این کار ضمن تایید این مسئله گفت می‌توان به طور محلی در وضعیت آب و هوا دست برد و تغییراتی انجام داد.

وی تصریح کرد: «در حقیقت، برای پراکنده کردن ابرهای باران‌زا و ابرهای عادی، می‌توان از هواپیماهایی با تسلیحات مملو از مواد شیمیایی خاص استفاده کرد.»


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , حوادث , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: رژیم صهیونیستی , ایران , دستبرد ابرها! ,



بازدید : 409
نویسنده : کامران وزیری
یوز ایرانی

 

وبسایت سازمان محیط زیست کشور سوابق پروژه یوز آسیایی را از دسترس خارج کرد. «کاووس سید امامی»، مدیرعامل میراث حیات وحش پارسیان مسئول انحصاری پروژه یوز آسیایی در ایران بود.

http://javaninews.ir 


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: فعال محیط زیست - دکتر کاووس سید امامی- پروژه یوز آسیایی ,



بازدید : 905
نویسنده : کامران وزیری

پرندگان

 
فرودگاه مهرآباد در اقدامی عجیب و مخالف با قوانین زیست محیطی، شکارچی استخدام کرد تا با کشتار پرندگان، باند پرواز را به اصطلاح ایمن سازی کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در پی افزایش پرندگانی که مزاحم نشست و برخاست هواپیماهای ورودی و خروجی به فرودگاه مهرآباد هستند، مدیران این فرودگاه طرحی با عنوان «Bird Strike» (ضربه به پرندگان) را با هدف دور کردن پرندگان از سطوح پروازی به منظور ایمن سازی پروازهای در حال تقرب در این فرودگاه اجرا کردند.

به طور کلی ایمن سازی باند و سطوح پروازی در برابر تردد پرندگان در محدوده فرودگاه ها در تمام دنیا اجرا می شود.

یک کارشناس ارشد ایمنی پرواز در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: در تمام فرودگاههای بزرگ دنیا برای دور کردن پرندگان از سطوح پروازی، از امواج اولتراسونیک (ارسال امواج مافوق صوت) استفاده می کنند که این امواج برای انسان قابل شنیدن نیست ولی پرندگان این امواج را شنیده و از صدای آن می ترسند و فرار می کنند.

وی از دیگر روش های مرسوم برای فراری دادن پرندگان را لیزرپرانی معرفی کرد و گفت: در این روش در برخی ساعات که برای هواپیماهای در حال پرواز مشکلی ایجاد نکند، امواج لیزر به سمت پرندگان تابانده می شود که موجب ترس و فرار آنها از سطوح پروازی به مدت طولانی می شود.

به گفته این کارشناس ایمنی پرواز، همه این روش ها به تأیید سازمان های جهانی حفاظت از محیط زیست رسیده و تا به حال گزارشاتی در خصوص ایجاد مشکلات زیست محیطی در اثر تاباندن اشعه های اولتراسونیک اعلام نشده است

به گزارش خبرنگار مهر، علی رغم وجود چنین دستگاه های فناورانه ای در کشور، فرودگاه مهرآباد در اقدامی عجیب طرح «BirdStrike» را با استخدام شکارچی و کشتار کبوتران چاهی که در اطراف مهرآباد پرواز می کنند، به اجرا درآورده است.

متأسفانه تا به حال سازمان حفاظت محیط زیست به این اقدام عجیب فرودگاه مهرآباد واکنشی نشان نداده است.


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , حوادث , محیط زیست , بین الملل , ,
:: برچسب‌ها: فرودگاه مهراباد ،استخدام شکارچی ، خفقان محیط زیست!!! ,



بازدید : 926
نویسنده : کامران وزیری

 

علی سهرابی

خبر بسیار ناگوار بود، در اثنای خاموش کردن جنگل‌های استان در منطقه‌ی «مانشت» یکی از دوستداران طبیعت از طرف فردی غیر بومی که عامدانه جنگل‌ها را به آتش کشیده بود چاقو می‌‎خورد.

به گزارش ایسنا، چند سالی است که جنگل‌های ایلام با آتش دست و پنجه نرم می‌کنند و این مسئله موجب نگرانی مردم و مسئولان شده است، در خطبه‌های نماز جمعه‌ی هفته‌ی گذشته حجت‌الاسلام‌والمسلمین «محمدنقی لطفی» امام جمعه‌ی ایلام و نماینده‌ی ولی‌فقیه در استان، تاکید کرد: این آتش‌سوزی‌ها تصادفی نیست و از دستگاه‌های امنیتی استدعا داریم این موضوع را ریشه‌یابی کنند.

وی بر ضرورت پای کار آمدن همه دستگاه‌ها تاکید و تصریح کرد: درختان بلوط تنها سرمایه‌ی استان هستند که قدمت آنها به 3000 تا 500 سال می‌رسد و حفاظت از آنها مسئولیتی شرعی و ملی است و لازم است همه نهادها مانند سپاه و بسیج و همه مردم کمک کنند تا این سرمایه‌های طبیعی حفظ شود.

نماینده ولی‌فقیه در استان ایلام از سازمان جنگل‌ها خواست تا با گسیل داشتن امکانات به استان، مانع آتش‌سوزی و مهار آتش‌سوزی‌های احتمالی در کوتاه‌ترین زمان ممکن شوند.

در عصر دوشنبه 22 خرداد،  ساعت 16‌ آتش‌سوزی در بخشی از جنگل‌های  بخش کارزان شهرستان آغاز و  ساعت 18 باکمک نیروهای مردمی مهار می‌شود اما تفاوت این آتش‌سوزی این بود که عامل آتش‌سوزی در این منطقه شناسایی می‌شود و با چاقو به یکی از همیاران طبیعت و دوستداران محیط زیست حمله‌ور می‌شود.

«غلامرضا فتحی» فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان از دستگیری عامل آتش‌سوزی که فردی غیر بومی است خبر داد و از مردم خواست در صورت مشاهده‌ی افراد مشکوک در سطح اراضی استان، به یگان حفاظت منابع طبیعی و محیط زیست اطلاع دهند.

فتحی خاطرنشان کرد: «علی سهرابی» اهل روستای «قنات آباد» از بخش «کارزان» در جریان درگیری با عامل حریق مورد اصابت ضربات چاقو قرار گرفت.

 علی هم اکنون بعد از سپری کردن عمل جراحی در بخش مراقب‌های ویژه بیمارستان امام خمینی(ره) شهر ایلام تحت درمان است.


فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان ایلام گفت: عامل آتش‌سوزی هم اکنون در بازداشت بوده و تاکنون به دو فقره دیگر آتش زدن جنگل های ایلام اعتراف کرده است. 

بعد از این حادثه فعالان اجتماعی و زیست محیطی به عیادت علی سهرابی رفته‌اند و نوشتارهایی را تقدیم وی می‌کنند.

«عبدالصاحب ناصری» از فعالان سیاسی و اجتماعی چنین می‌نویسد:

"چند سالی ست که آتش بلای جان جنگل های زاگرس شده!  و آتش تر و خشک و چرنده و پرنده و خزنده نمی‌شناسد!

کما اینکه ریزگرد نیز!

علی در یک روز گرم پایانی خرداد در معیت خانواده و در دامنه‌ی مانشت گرم امور روز مره ی کشاورزی بود.

  مانشت برای ایلامیان نماد سر به ماه ساییدن و بلند طبعی و سخاوت و پایداری و صد البته مهربانی‌هایی است که بی‌منت  بر سیاحان و کوه‌پیمایان و علاقه‌مندان به طبیعت ارزانی می‌دارد!

  و علی فرزندی ست که در دامن این مادر زاده شده است!

در نگاه اتفاقی علی، او متوجه شد که در فرازمندترین و نقاط متعدد مانشت قله های آتش و  دود به آسمان می‌رود. گویی در جسم و جان علی آتش افکنده بودند. او ظرف آبی بر می‌دارد و به سینه‌ی قله می‌زند و نخستین کسی است که کشان‌کشان خود را به محل حریق می‌رساند. ضربان قلب علی چنان شدت دارد کانه قلبش می‌خواهد از حلقومش بیرون بزند! اما او مانشت را در شعله دیده و مهار آتش را بر جان خود ترجیح می دهد و دست به کار فرونشاندن بخشی از آتشی می گردد که همه چیز را در کام خود می کشد.

  اندکی آن سوتر، صدایی توجه علی را به خود جلب می کند، ناسزاهای پیاپی از ناحیه ی کسی که به عمد آتش در جنگل افکنده و بر حذر داشتن علی از اطفای حریق و هجوم آوردن و گلاویز شدن او با علی و فرو آوردن ضربات متعدد چاقو بر پیکرعلی، مزد جوانی است که خود را به دل شعله های آتش زده تا نگذارد مانشت، مادر مهربانی و سخاوت و نماد سربلندی ایلامیان در حریق حقارت سود جویان بی جود و وجود بسوزد!

افراد خانواده و دیگرانی فرا می رسند و عامل آتش سوزی را دستگیر و علی غرق خون را راهی بیمارستان امام خمینی ایلام می کنند.

علی‌سهرابی فرزند دلیر مانشت و ایلام شایسته ی آن است که به عنوان " فرزند فداکار مانشت"ملقب گردد و روز وقوع حادثه نیز به نام  "روز مانشت" نامگذاری شود.

کمترین استحقاق جوان فداکار ایلامی آن است که به عنوان الگوی حافظ فداکار محیط زیست، در دستگاه متولی امر حفاظت از محیط زیست یا سازمان های مرتبط به استخدام در آید تا علی های جامعه بدانند که جامعه و متولیانش قدرشان می‌دانند.

 


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , امنیتی , ,
:: برچسب‌ها: ایلام , جنگل بلوط , آتش سوزی عمدی , هشداری جدی به مردم ومسئولان ,



بازدید : 930
نویسنده : کامران وزیری

هیرکان پلنگ گلستان دفن شده پنهانکاری محیط زیست

 
فعالان حیات وحش می‌گویند پلنگی که سال گذشته در طبیعت رهاسازی شد حدود یک ماه بعد جان باخته و دفن شده است. مسئولان محیط زیست در این مدت از سیگنال‌های حیاتی گردنبند ردیاب این پلنگ خبر می‌دادند.

خبرگزاری مهر، گروه جامعه- مسعود بُربُر: برخی فعالان حیات وحش از مرگ پلنگی که محیط زیست استان سال گذشته  رهاسازی کرد خبر داده‌اند. محیط زیست گلستان که تا اوایل همین هفته از دریافت سیگنال‌های گردنبند ردیاب این پلنگ خبر می‌داد اکنون به طور غیررسمی مرگ هیرکان را پذیرفته اما مدعی است قلاده این پلنگ طی دو سه روز اخیر پیدا شده است با این حال فعالان حیات وحش می‌گویند هیرکان پس از رهاسازی حدود ۳۵ روز بیشتر دوام نیاورده، جنازه او سه ماه در فریزر اداره کل محیط زیست بوده و ماه‌های پس از آن هم محیط‌بانان گردنبند ردیاب را جا به جا می‌کرده‌اند تا پلنگ زنده وانمود شود.


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: سازمان محیط زیست !!! ,



بازدید : 1046
نویسنده : کامران وزیری

قطع درختان

محیط زیست سالم و طبیعی هر روز هم در حال تحدیدشدن است و هم در حال تهدیدشدن! رشد جمعیت در کنار توسعه فعالیت‌های صنعتی به خطر بزرگی برای آینده محیط زیست در جهان بدل شده است و اگر امروز کاری برای محیط زیست نشود، دیگر چیزی از آن برای آیندگان باقی نمی‌ماند.

برای همین هم، علاوه بر پیمان‌نامه‌های جهانی برای مقابله با منابع آلودگی‌کننده محیط زیست، دولت‌ها و حکومت‌ها نیز مقررات گوناگونی را برای حفاظت از این سرمایه بشری ، مقابله با منابع آلاینده و برخورد با خاطیان در این عرصه، وضع و اجرا می‌کنند.

به گزارش ایسنا «تابناک» بر این مقدمه افزوده است:

در ایران توجه به محیط زیست، همواره مورد توجه قانونگذاران قرار داشته و علاوه بر تاکید اصل پنجاهم قانون اساسی بر حفاظت از آن ، در قوانین عادی نیز بر این امر تاکید شده و حتی برای متخلفان، خاطیان و متعرضان به محیط زیست مجازات نیز تعیین شده است. 

در اصل 50 قانون اساسی آمده است:«در جمهوری‏ اسلامی، حفاظت‏ محیط زیست‏ که‏ نسل‏ امروز و نسل‌های‏ بعد باید در آن‏ حیات‏ اجتماعی‏ رو به‏ رشدی‏ داشته‏ باشند، وظیفه‏ عمومی‏ تلقی‏ می‏‌شود؛ از این‏ رو فعالیت‌های‏ اقتصادی‏ و غیر آن‏ که‏ با آلودگی‏ محیط زیست‏ یا تخریب‏ غیر قابل‏ جبران‏ آن‏ ملازمه‏ پیدا کند، ممنوع‏ است.»

درباره تعریف آلودگی محیط زیست در قانون، می‌توان گفت در تبصره 2 ماده 688 قانون مجازات اسلامی و نیز ماده 9 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، قانونگذار به یک تعریف واحد در خصوص آلودگی محیط زیست و منابع آبی و خاکی اشاره کرده است.

همچنین در تبصره 2 ماده 688 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 و ماده 9 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 1353 آمده است که منظور از آلودگی‌ محیط زیست‌ عبارت است‌ از « پخش‌ یا آمیختن‌ مواد خارجی‌ به‌ آب‌ یا هوا یا خاک‌ یا زمین‌ به‌ میزانی‌ که‌ کیفیت‌ فیزیکی، شیمیایی‌ یا بیولوژیک‌ آن‌ را، بطوری‌ که‌ به‌ حال‌ انسان‌ یا سایر موجودات‌ زنده‌ یا گیاهان‌ یا آثار یا ابنیه‌ مضر باشد، تغییر دهد.»

«هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود از قبیل آلوده‌کردن آب آشامیدنی یا توزیع آب آشامیدنی آلوده، دفع غیربهداشتی فضولات انسانی و دامی و مواد زاید، ریختن مواد مسموم‌کننده در رودخانه‌ها، زباله در خیابان‌ها و کشتار غیرمجاز دام، استفاده‌ی غیرمجاز فاضلاب خام یا پساب تصفیه‌ی خانه‌های فاضلاب برای مصارف کشاورزی ممنوع است و مرتکبین چنان چه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.

تبصره ۱: تشخیص این که اقدام مزبور تهدید علیه بهداشت عمومی و آلودگی محیط زیست شناخته می‌شود و نیز غیرمجاز بودن کشتار دام و دفع فضولات دامی، همچنین اعلام جرم مذکور حسب مورد بر عهده‌ی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی خواهد بود.

تبصره ۲: منظور از آلودگی محیط زیست عبارت است از پخش یا آمیختن مواد خارجی به آب یا هوا یا خاک یا زمین به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیک آن را به طوری که به حال انسان یا سایر موجودات زنده یا گیاهان یا آثار یا ابنیه مضر باشد تغییر دهد.


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: تخریب طبیعت , خودخواهی انسان ,



بازدید : 1006
نویسنده : کامران وزیری

کراپ‌شده - شکارچی پرنده

گرگان – با صدور چهار هزار و ۵۰۰ مجوز شکار توسط محیط‌زیست در یک ماه گذشته و جولان شکارچیان غیرمجاز، گلوله‌های سربی خواب حیات‌وحش گلستان را پرانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – زهرا بهرامی: از ابتدای آبان ماه محیط‌زیست یک‌بار دیگر چراغ سبز خود را به شکارچیان نشان داد و صدور پروانه عادی شکار پرندگان در گلستان آغاز شد.

صدور مجوز شکار پرندگان وحشی در حالی برای شکارچیان گلستان آغاز شد که بسیاری از کارشناسان معتقدند گونه‌های پرندگان مهاجر در معرض خطر انقراض قرار دارند و حیات‌وحش گلستان حال‌وروز خوشی ندارد.

مدیر روابط عمومی حفاظت محیط‌زیست گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: پروانه عادی شکار پرندگان وحشی از ابتدای آبان ماه سال جاری صادر می‌شود و تا پایان بهمن‌ماه ادامه خواهد یافت.

احمد دباغیان افزود: شکارچیان دارای پروانه عادی فقط در روزهای پنجشنبه و جمعه هر هفته در فصل اعلام‌شده برای شکار توسط اداره کل حفاظت محیط‌زیست گلستان، مجاز به شکار در مناطق تعیین‌شده هستند.

وی بابیان اینکه شکار در مناطق چهارگانه (پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات‌وحش و منطقه حفاظت‌شده) ممنوع است، ادامه داد: پروانه شکار پرندگان خشکی زی کبک، تیهو و بلدرچین، باقرقره شکم سفید، کبوتر چاهی، کبوتر کوهپایه و کبوتر جنگلی ۴۵ روزه و پروانه شکار پرندگان آبزی شامل اردک سرسبز، خوتکا، چنگر، اردک ارده‌ای، اردک نوک پهن، تنجه دوماهه صادر می‌شود.

مدیر روابط عمومی حفاظت محیط‌زیست گلستان تصریح کرد: مدت‌زمان اعتبار پروانه، گونه‌های مجاز قابل شکار، مکان‌های مجاز برای شکار درروی پروانه‌ها قیدشده و شکارچیان موظف به رعایت موارد هستند همچنین پروانه‌های صادره برای پرندگان قیدشده در پروانه بوده و در صورت شکار پرندگان دیگر، با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

دستگیری ۲۰۶ متخلف

وی خاطرنشان کرد: هر متقاضی در طول فصل شکار هر چهار نوع پروانه شکار را که حائز شرایطش باشد را می‌تواند دریافت کند اما چنانچه یک متقاضی هر یک از پروانه‌ها را در یک استان دریافت کرده باشد صدور همان پروانه در استان‌های دیگر ممنوع خواهد بود.

دباغیان ساخت کومه، چپر، پناهگاه برای شکار پرندگان در تمامی استان و همچنین همراه داشتن توله شکاری در هنگام شکار را ممنوع اعلام کرد و گفت: سال گذشته هفت هزار پروانه عادی شکار در استان صادرشده که این رقم در آبان ماه امسال به چهار هزار و ۵۰۰ مورد رسیده است.

وی به آمار تخلفات صورت گرفته هم اشاره و بیان کرد: سال گذشته ۳۵۳ پرونده تخلف تشکیل و ۴۳۶ متخلف در گلستان دستگیر شدند.

مدیر روابط عمومی حفاظت محیط‌زیست گلستان بابیان اینکه تخلفات در ماه دی و بهمن به اوج می‌رسد، افزود: از ابتدای سال تاکنون ۱۴۳ پرونده تخلف تشکیل و ۲۰۶ شکارچی غیرمجاز در گلستان دستگیرشده‌اند.

به گفته دباغیان همچنین سال گذشته ۱۷۰ قبضه اسلحه کشف شد که ۳۱ مورد آن‌ها قاچاق بوده که این رقم امسال به ۳۴ مورد کشف و ۱۲ قبضه سلاح قاچاق رسیده است.

با یک حساب سرانگشتی می‌توان دریافت با صدور چهار هزار و ۵۰۰ پروانه شکار در دو روز پایانی هفته اجازه شکار ۲۰ هزار پرنده توسط محیط‌زیست در یک ماه صادرشده است و این در حالی است که آمار دقیقی از صید و شکار، شکارچیان غیرمجاز در دست نیست.

چراغ سبز محیط‌زیست به شکارچیان در حالی است که کارشناسان این حوزه معتقدند بسیاری از گونه‌های پرندگان مهاجر در معرض خطر انقراض قرار دارند و ممنوعیت شکار و صید در تمام فصول سال یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای حیات‌وحش استان است.

یک پیشکسوت حوزه محیط‌زیست در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هرچند در پروانه شکار صادره از سوی محیط‌زیست ممنوعیت شکار پرندگان حمایت‌شده، قیدشده اما سؤال اینجاست که آیا شکارچی قادر به تشخیص گونه‌های حمایت‌شده هست یا خیر؟

 


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , حوادث , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: محیط زیست، نابودی حیات وحش برای درآمدزایی!!! ,



بازدید : 1098
نویسنده : کامران وزیری

منطقه حفاظت شده دنا

منطقه حفاظت‌شده، ‌پارک ملی و ذخیره‌گاه زیست‌کره دنا،‌ در کهگیلویه و بویراحمد،‌ یکی از پردرگیری‌ترین مناطق حفاظت‌شده ایران است،‌ با وسعت 94 هزار هکتار و تنها 25 محیط‌بان!


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: محیط زیست، بی توجهی دولت، سوء استفاده سوداگران شکار، نابودی اکوسیستم طبیعی ,



بازدید : 1055
نویسنده : کامران وزیری

طرح یوز +۱۰ در شاهرودشاهرود- طرح یوز ×۱۰ در راستای اتصال ایمن ۱۰منطقه حفاظت‌شده‌ای که یوزپلنگ ایرانی طی سال‌های اخیر در آن‌ها دیده‌شده در حالی برای نخستین بار ارائه می‌شود که عملی شدن آن نیازمند عزم مسئولان است.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها-محمدحسین عابدی: سال‌ها است که مسئولان از ارائه طرح‌های عملی نجات یوز آسیایی سخن می‌گویند و درست در همان زمان تلفات جاده‌ای این جانوران بی‌نظیر، داغی بر داغ‌های فعالان محیط‌زیست می‌گذارد و این طرح‌ها نیز به فراموشی سپرده می‌شود اما به‌راستی برای جلوگیری از تلفات این گربه سان نادر چه باید کرد؟

هفته گذشته بود که خبر تصادف خودرو با ماده یوز آسیایی در محور سبزوار-میامی، یک‌بار دیگر موجی از انتقادات و اظهار نظرات را نسبت به عملکرد نهادهای ذی‌ربط به همراه داشت و امروز توله ۱۳ماهه آن یوز سرگردان در جدال با آهن و آسفالت خشن همچنان باگذشت شش روز از این سانحه به دنبال مادر می‌گردد و احتمال زنده ماندنش توسط کارشناسان تنها ۲۰درصد عنوان می‌شود اما دراین‌بین مقصر کیست؟

سال گذشته نیز برای یوزها به همین منوال گذشت، خبر تصادف‌های سریالی یوزهای آسیایی و کشته شدن آن‌ها توسط چوپانان و پلنگ‌ها در دشت‌ها و کوه‌های منطقه آن‌قدر تأسف‌بار بود که کارشناسان محیط‌زیست را یک‌بار دیگر به ارائه طرحی در زمینهٔ حافظت این‌گونه جانوری دعوت کند تا جمعیت این جانور که امروز ۷۰قلاده در تمام جهان تخمین زده می‌شود بیش از این کاهش نیابد.

یوز حیوانی کم زادوولد است

دلایل متعددی زندگی یوزها را تهدید می‌کند که ازجمله آن‌ها کمبود آب و غذا، عوامل انسانی اعم از جاده، شکار و چوپانان، تجارت پلید این حیوان کمیاب، بلوغ دیر و پیری زودرس، بارداری بسیار سخت و دوران جفت‌گیری بسیار کوتاه، داشتن بیشترین آمار تلفات طبیعی توله ها در بین گربه‌سانان، عدم وجود تکنولوژی بارداری مصنوعی در ایران که هنوز پس از سه سال تحقیق و بررسی بر دو قلاده یوز موسوم به دلبر و کوشکی موفق به تولیدمثل از آن‌ها نشده‌ایم و همچنین تغییر اقلیم و به‌تبع آن برهم خوردن چرخه مهاجرت هستند و دراین‌بین تلفات جاده‌ای یوزهای آسیایی با۶۰درصد قرار دارد.

اتلاف یک یوز آن‌قدر فاجعه‌ای بزرگ محسوب می‌شود که اگر مقیاس یک به ۷۰ قلاده موجود در جهان را در قیاس با یک‌به‌هفت میلیارد جمعیت روی زمین محاسبه کنیم یعنی مرگ یک تمدن به بزرگی هند یا دو برابر جمعیت اتحادیه اروپا در یک‌چشم برهم زدن و در برخورد با یک خودرو و اگر نام این حادثه را نمی‌توان فاجعه گذاشت، چه نامی برازنده آن است؟

حال باید تصور کرد زمانی که یک ماده یوز با این جمعیت بسیار کم و پراکندگی بالا در مرکز ایران اسلامی، توانسته دو توله خود را با چنگ و دندان به سن نوجوانی برساند، برخورد با خودروی سواری یا شکار توسط چوپانان، چه بلایی بر سر جمعیت این‌گونه جانوری در دنیا می‌آورد؟

روزگاری یوز آسیایی در عراق، سوریه، هند، تاجیکستان و ایران دیده می‌شد و امروز این جمعیت تنها و تنها در خاک ایران اسلامی موجود است اما متأسفانه باوجود پروژه یوز آسیایی، سازمان محیط‌زیست و تشکل‌های مرتبط به آن تاکنون اقدام قابل توجه عملی برای حفظ این‌گونه ارزشمند انجام‌نشده است تا همچنان در انتظار رخ دادن خبرهای بد دراین‌باره باشیم.


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , ,
:: برچسب‌ها: محیط زیست،یوزپلنگ ایرانی ,



بازدید : 1037
نویسنده : کامران وزیری
دریاچه ارومیه
اردبیل - معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه گفت: با روند فعلی احیای دریاچه ارومیه نه تنها امیدبخش نیست بلکه تا دو سال آینده این دریاچه خشک می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ناصر آق صبح امروز در دومین همایش ملی صیانت از محیط‌زیست تصریح کرد: دریاچه ارومیه گوهر گرانبهایی در محیط‌زیست استان آذربایجان غربی و کشور است که امروز به یک معضل زیست‌محیطی و اقتصادی تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه این دریاچه قبل از بحران ثروت ۱۰ میلیارد دلاری به‌واسطه آرتمیا برای استان داشت، افزود: آن هم‌زمانی که نفت بشکه‌ای هشت دلار بود و کل درآمد نفتی کشور نزدیک ۲۰ میلیارد دلار بود.

معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه افزود: با خشک شدن تدریجی دریاچه در تابستان ۹۴ تنها یک درصد از آب آن باقی‌مانده بود که پیش‌بینی ما این است تا پایان شهریور ۹۵ این مقدار به نیم درصد برسد و درنهایت دریاچه در سال ۹۶ کلاً خشک شود.

آق با اشاره به برخی اقدامات دولت تدبیر و امید برای احیای این دریاچه تأکید کرد: بااین‌وجود به دلیل اینکه این اقدامات بی‌توجه به تغییرات اخیر دریاچه بوده چندان خروجی نداشته و نمی‌تواند راهگشا باشد.

رئيس مرکز تحقيقات آرتميا و جانوران آبزی دانشگاه اروميه با اذعان به اینکه آرتمیا اساس و پایه صنعت آبزی پروی است و نبود آن پرورش ماهی و میگو را متوقف می‌سازد، متذکر شد: علاوه بر این دریاچه قبلاً انواع جلبک داشت که به‌صورت لجن رسوب می‌کرد و این لجن‌ها برخوردار از خواص درمانی بودند.

وی بیان داشت: با خشک شدن دریاچه تمامی این موجودات از بین رفته و بخش اعظمی از دریاچه به بیابان نمک تبدیل شده است.

آق در تشریح تجربه خشک شدن دریاچه ارومیه متذکر شد: علاوه بر عوامل طبیعی از جمله کاهش بارندگی‌ها عوامل انسانی نیز در خشکی دریاچه مؤثر بود و متأسفانه تبخیر دریاچه به‌شدت افزایش یافته و از ۷۹ میلیارد مترمکعب آب ورودی آن ۷۸ میلیارد مترمکعب تبخیر می‌شود.

وی نتیجه تخریب زودهنگام آب را رسوب شش الی هشت میلیارد تن نمک در این سال‌ها عنوان کرد و گفت: رسوبات به‌ویژه در عمیق‌ترین بخش دریاچه است و موجب شده سطح دریاچه در فاصله ۵۰ کیلومتری کمتر از ۸۰ سانتی‌متر شیب داشته باشد.

رئيس مرکز تحقيقات آرتميا و جانوران آبزي دانشگاه اروميه صافی بستر آب را از جمله موضوعاتی دانست که در برنامه‌های احیا مورد غفلت است و تأکید کرد: این موضوع روند تبخیر آب را نیز شدت می‌بخشد.

آق تأکید دارد که تغییرات ژئو مورفولوژیک دریاچه موجب شده برنامه‌ها و فعالیت‌های احیا خنثی شود و وقت آن رسیده که برنامه‌ها با توجه به تغییرات و طبیعت فعلی دریاچه به اجرا درآید.

معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه اولین اقدام فوری و ضروری برای احیای دریاچه را کاهش سطح تبخیر دانست و تأکید کرد: در این شرایط رهاسازی بی‌برنامه آب به دریاچه جوابگو نیست.

وی با ذکر تجربه‌های موفق در خصوص دو دریاچه آرال و یوتا، اضافه کرد: در هر دو دریاچه با احداث پل و دیوارکشی به‌صورت فازبندی آب به داخل دریاچه هدایت شده و احیای تدریجی انجام شده است.

به گفته آق لازم است در خصوص دریاچه ارومیه نیز سه هزار کیلومترمربع از آن با شش میلیارد مترمکعب به همین شکل احیا شود.

وی با انتقاد از بی‌توجهی برنامه‌های احیا به میزان آب برای رهاسازی متذکر شد: در برنامه‌های احیا ۱۵ میلیارد مترمکعب آب درخواست شده درحالی‌که ما امروز این مقدار آب را نداریم چه رسد به ۱۰ سال و ۲۰ سال بعد که بحران آب به مراتب بیشتر خواهد بود.

رئيس مرکز تحقيقات آرتميا و جانوران آبزی دانشگاه اروميه معتقد است می‌توان با محدود کردن بخشی از دریاچه حداقل ۶۰ درصد از آن را با آب‌های موجود هدایت کرد و این کار باید با برنامه‌ریزی و هدایت هدفمند رهاسازی آب انجام شود


:: موضوعات مرتبط: فرهنگی و اجتماعی , محیط زیست , بین الملل , ,
:: برچسب‌ها: دریاچه ارومیه، اکوسیستم درحال ویرانی، فاجعه زیست محیطی ,



صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد